Hamborgarahryggur med svampsås

I mellandagarna 2016 lagade jag hamborgarahryggur – rökt grissadel. Det är den rätt flest islänningar har som middag på julafton. Och naturligtvis bör den serveras den när klockorna ringer in julen kl 18. Att äta julmat tidigare än så känns fortfarande något främmande för mig, efter 20 år i Sverige…

img_0043

Foto: Cecilia Möne

Här är receptet på grissadeln och tillbehören.

Hamborgarahryggur

  • 2 kg hamborgarahryggur med ben
  • 1 flaska porter

Griljering

  • 1,5 dl socker
  • 2 msk citronjuice
  • 1 msk senap
  • 1 msk tomatpurré
  • 1/2 dl grädde
  1. Lägg köttet i en gryta med kalt vatten och portern, låt koka upp under lock. Koka i ca 40 minuter. Ta grytan från värmen och låt kötten stå i vattnet i ca 30 min.
  2. Koka upp socker och citronjuice och låt koka på medelvärme ett tag tills sockret börjar bli brunt. Blanda då i tomatpuré, senap och grädde. Låt koka ihop några minuter tills konsistensen blir något seg.
  3. Ta upp köttet ur grytan, häll över sockerblandningen och täck köttet med det. Griljera i ugn i ca 20 minuter vid 175°C.

Svampsås

  • 3 st schalottenlökar
  • ca 25 g smör att steka i
  • 200 g färska champinjoner
  • 2/3 grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  1. Hacka löken fint.
  2. Smält smöret. Stek löken i smöret en minut i hög värme sänk sedan till svag värme och låt den mjukna och stekas i drygt 5 minuter.
  3. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Lägg den i kastrullen med löken och låt allt koka tillsammans på medelvärme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort. Rör om då och då, och sänk värmen efter några minuter.
  4. Häll på grädden och smula i buljongtärningen. Rör om.
  5. Gör en redning av vetemjöl och mjölk och rör ned den i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Såsen tjocknar nu. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Potatis med purjolök

Koka potatis (inte för länge). Hacka lite purjolök. Värm smör i stekpanna och stek purjolöken. Lägg den kokta potatisen i stekpannan och stek vid svag värme. Den kan hållas varm där ett tag medan du gör annat.

Waldorfsallad

  • 3 äpplen i bitar
  • ca 15 vindruvor, halverade och urkärnade
  • frön från ett granatäpple (kan utgå)
  • 3 selleristjälkar, finhackat
  • 50 g valnötter, grovhackade
  • 2 dl vispad grädde
  • 1 msk. sítrónusafi

Blanda alla ingredienser i en rymlig skål. Ät till maten.

Ät!

Hamborgarahryggur med potatis och svampsås är vansinnigt gott. Koka gärna broccoli till, waldorfsalladen kan man äta före, under eller efter. Denna gång drack jag en god Valpolicella ripasso till. Funkar också med cola, julmust eller julöl. Obs, ge dig inte på julgröten direkt efter maten!

img_0044

Foto: Cecilia Möne

Källor

Recepten har jag hittat på nätet och gjort till mina genom några ändringar:

Annonser

Om sigurhaf

Islänning, exeget, minoritetsaktivist, miljöpartist, körsångare och språkälskare.
Det här inlägget postades i Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s