Att borra

Idag stod jag vid bokbord på kyrkomötet, informerade om vad som händer på minoritetsområdet i kyrkan. Flera bra samtal blev det.

Inte alla handlade dock om nationella minoriteter eller teckenspråkiga, det vi lyfte – nej, det finns alltid de som noterar mitt namn och vill prata om den sagolika sagoön eller det isländska språket. Så även nu. Ett par ord ”skjal” (= dokument) och ”list” (= konst) kom på tal. Är de gaeliska? Känns inte igen i något germanskt språk.

Jag har inte märkt tidigare att det funnits gaeliska influenser i isländskan, faktiskt inte tänkt tanken. Vissa personnamn, ja, men ord… Tyvärr var min etymologiska ordbok hemma… men nu kan jag avslöja att list är faktiskt det samma som svenskans list, listig, att vara skicklig på något (det borde jag ha kommit på där och då, men det blir svårt ibland när språken är så lika, man glömmer vad som är isländska och vad som är svenska). Skjal däremot var inte lika självklart. Men även här är det ett nordiskt ord vi har att göra med. Släkt bl.a. med fornsvenskans skioel (typ ”utläggning”), har med ”skilja” att göra (vilket i islänskan idag är ordet för att förstå). Kanske tanken att för att skilja åt saker så måste de analyseras och förstås vara olika. Eller?

Nå. Dagens andra borrning var mer vibrerande och påtaglig. Jag ska fäst skenor på en vägg för att kunna ha lådor i bakom skjutdörrarna i sovrummet i nya lägenheten. Gissa om väggen var en av de få som är i betong! Och gissa hur lång tid det tar att borra ett jädra hål, och gissa att jag orkade med två ikväll och det återstår bara 21! Och gissa om inte borren fastnade vid ett tillfälle i väggen, lossnade från borrmaskinen och jag höll på att inte få ut den. Men det gjorde jag till slut. Jag skilde den från väggen med list!

Annonser

Om sigurhaf

Islänning, exeget, minoritetsaktivist, miljöpartist, körsångare och språkälskare.
Det här inlägget postades i Språk, Vardag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s