Kaotiska tankar om flyktingmottagande

Jag försöker hålla mig uppdaterad i nyhetsflödet nu när jag är sjuk och inte orkar så mycket annat än att varva lösning och tv-tittande mellan tupplurarna.

En sak som jag så gärna vill få koll på är flyktingsituationen. Märker att det inte så enkelt att hantera all fakta. Min grundfråga är: hur kommer det sig att vi inte bara enkelt kan ställa om till någon sorts krisläge och se till att folk inte dör eller får vila efter lång flyktväg? Varning: följande är helt osorterade tanker och min förhoppning är att om jag skriver ner dem så hjälper det mig att sortera.

Jag har en i grunden god tro på auktoriteter. Och att det finns kloka personer som har tillgång till fakta och har empati nog att lösa problemen. Men ändå – varför händer inte det då?

Kanske är svaret att det nog händer i stor utsträckning men att jag fokuserar på den delen som inte funkar. Eller kanske stavas svaret otillräcklig poliktisk vilja?

Jag är problemlösare. När jag står framför ett problem är det min insikt att försöka lösa det. Själv. Så vad behöver jag för att lösa detta problem? Mer kunskap om regelverket. Om EU:s regler om asyl…och om varför man inte applicerar dem nu – dvs att man ska söka asyl i det första EU:land man kommer till. Och om varför man inte kan dela på den ekonomiska notan för mottagandet och varför man inte poolar sina boenden och erbjuder folk bostäder där de finns.

Jag vill ha mer kunskap om vaför opinionen är som den är i många länder, att man inte vill hjälpa andra. Varför ska vi lägga en tusenlapp mer på äldre i det egna landet istället för att rädda ett par liv?

Och det praktiska arbetet i Sverige. Går det inte att sätta igång och bygga nu? Och fixa temporära boenden fram tills att vi byggt klart? Jag misstänker att det redan är på G, men återigen inte såmatt det räcker till alla. Och hur är det med bemötandet när flyktingar från t.ex. Syrien väl är här?  Finns det inte gott om människor här i Sverige som kommer ifrån Syrien, eller åtminstone talar arabiska. Är de inte ofta diskriminerade på arbetsmarknaden och är utan jobb. Kan de erbjudas jobb med mottagandet? Lärare, läkare? Medmänniskor och brobyggare?

Vill göra nåt! Vill lösa problem! Vill att vi inte ger upp och säger stopp, det är fullt, vänd om, lycka till någon annanstans! Om man vänder bort någon så ska det vara med orden, men land x vill gärna erbjuda dig en plats att bo!

Tillägg

Jag undrade frånvaro av regel att söka asyl i det första land i EU man kommer till. I DN idag läste jag följande:

”Enligt Dublinförordningen ska en flykting söka asyl i det land den först anländer till. I dag är det många flyktingar som inte gör det utan söker asyl först när de kommit fram till det land de önskar. Under den pågående flyktingvågen har målet för många flyktingar varit Sverige och Tyskland.
M vill därför skärpa reglerna så att fler flyktingar registrerar sig i det land där de anländer. Det är ett sätt för att sätta tryck på andra EU-länder att ta emot fler flyktingar.

– Just nu bryter i stort sett varje EU-land mot de gemensamma regler som vi har upprättat. Sverige är i en exceptionell situation i förhållande till de allra flesta EU-länder, säger Elisabeth Svantesson.”

Man behöver visum från många länder för att komma till Sverige, t.ex. Afghanistan, Irak och Syrien enligt regeringskansliets information. Man verkar alltså ha valt att inte kräva det och inte kräva att man söker asyl vid gränsen. Har man alltså gjort en rimlighetsbedömning att de flesta som kommer via ”flyktingrutterna” kommer att söka asyl? Upplys mig gärna du som vet!

Annonser

Om sigurhaf

Islänning, exeget, minoritetsaktivist, miljöpartist, körsångare och språkälskare.
Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kaotiska tankar om flyktingmottagande

  1. Charlotte skriver:

    Klokt som alltid! Du blir kanske smartare av röda ögon? Eller så är du alltid smart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s