Tv-serietips?

Efter att ha sjungit i domkyrkan i lördags, Brahms Ein deutsches Requiem, blev  jag sjuk. Jag skyller inte på Brahms, men ändå… Jag har inte lyssnat till honom sedan dess.

Tog mig ändå till jobbet i torsdags men efter halva fredagen åkte jag hem igen och hade blivit sämre igen. Så nu ligger jag i sängen igen. Och gnäller.

När jag är sjuk tittar jag gärna på tv-serier. När jag var liten så var det snarare radio och färgläggningsböcker (det får jag berätta sedelärande för barnbarnen så småningom). Jag har nu tittat klart på West Wing, en väldigt välgjord serie där man kan lära sig en hel del. Både om hur politik och lobbying fungerar men även om så mycket som hänt de senaste 15 åren när det gäller jämställdhet och vår (deras) syn på kvinnor i maktpositioner.

Men när den nu tagit slut så måste jag hitta en ny serie. Som tur är finns Netflix! Där gäller dock att gallra bort skräpet som inte går att titta på från skräpet som faktiskt går att titta på.

Under the Dome
För några månader sedan började jag kolla på Under the Dome. En väldigt kul idé om en småstad som helt plötsligt hamnar under en osynlig kupol och inget kan passera. Vad händer då? Efter en säsong har man kommit myrsteg mot att veta vad som ligger bakom detta övernaturliga händelse men har fått lära känna karaktärerna och spelat på deras relationer. Men denna resa går så orörligt långsamt och eftersom de allra flesta karaktärerna är så grunda och schablonmässiga så hamnar den i soptunnan. Tyvärr! Trots att det är Stephen King som skrivit storyn och Steven Spielberg sponsrar så räcker inte det.

The 100
Har idag kollat på två avsnitt av The 100. Även här en kul idé: efter att kärnvapenkrig förstört planeten (trodde att det temat dog ut med kalla kriget… men icke!) bildar några överlevande ett samhälle ute i rymden på en rymdstation i omlopp runt jorden som man pysslat ihop från olika länders rymdstationer. Där härdar man ut ett antal generationer för att invänta att jorden blir bebolig igen. Där finns bara ett straff, dödsstraff. Är man däremot barn, buras man inne och 100 ungdomar som sitter inne blir huvudpersoner i vår drama.

Det är nämligen så att syret håller på att ta slut på stationen och man bestämmer sig att skicka de inburade ungdomarna till jorden för att se om det går att leva där. De skiter sig förstås för att ungdomarna är inte precis auktoritetstrogna och gör allt för att de där uppe ska tro att de är döda och får planeten för sig själva. En planet som bebos av bl.a. tvåhövdade hjortar och någon sort neandertalare. So far so … OK.

Problemet blir i faktumet att detta är i princip en blandning av Robinson och en High School serie med underbart vackra små brudar och sexiga och adrenalinstinna hingstar till killar. Ett till exempel på en hyfsat idé som helt förstörs av hur den utförs.

Så kära lyssnare: hjälp! Vad ska jag kolla på!? Jag har också testat med riktigt bra och kulturella filmer, men när jag ligger i sjuksängen får jag bara huvudvärk av dem (”Påven Johanna” ska jag göra ett till försök med senare, läs mer om den historien här).

Annonser

Om sigurhaf

Islänning, exeget, minoritetsaktivist, miljöpartist, körsångare och språkälskare.
Det här inlägget postades i Film. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tv-serietips?

  1. Ping: Svart spegel | Ordlek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s